Tuoreimmat kuulumiset

Keskustorille nousee tulevaisuudessa taideteos


26.10.2017

Seinäjoen kaupunkikuva saa uutta julkista taidetta uudistuvan Keskustorin rakentumisen myötä. Palkintolautakunta valitsi valtakunnallisessa taidekilpailussa kolme teosta palkintosijoille ja kaksi teosta sai kunniamaininnan. Palkituista ehdotuksista Seinäjoen kaupunki pyrkii toteuttamaan voittaneen teosehdotuksen lisäksi myös toiseksi sijoittuneen. Teokset rahoitetaan taiteen prosenttiperiaatteella. 

 

Keskustorin taidekilpailun tarkoituksena oli hankkia pysyvä, paikkasidonnainen julkinen teos. Kaupungin toimihenkilöistä ja taiteilija-asiantuntijoista koostunut palkintolautakunta valitsi ehdotuksista voittajaksi kuopiolaisen kuvataiteilijan ja teollisen muotoilijan Risto Pentikäisen teosehdotuksen, Horsma. Toiselle sijalle nousi helsinkiläisen valokuvataiteilija Sirpa Päivisen teosehdotus Rapakko ja kolmannelle helsinkiläisen arkkitehdin Kai van der Puij’n teosehdotus Parvi. Tunnustuspalkinnot saivat riihimäkeläinen taiteilijapari Sampo Malin ja Laura Kauppinen teosehdotuksellaan Kutsu sekä kuvataiteilija Riitta Kopra teosehdotuksellaan Muinaiset kalat.

 

Horsma -teoksesta suunnitteilla Keskustorin tunnistettava kohtaamispaikka  

Voittajaehdotuksen ansioiksi palkintolautakunta katsoi omaperäisen idean, erottuvuuden ja värikkyyden. Horsma on maalatusta teräksestä valmistettu 4,7 metrinen veistos, jonka aiheena on maitohorsman kukka. 


“Haluan teosteni kautta tuoda näkyväksi teosten sijoituspaikkojen ja niiden ympäristöjen kulttuurillisia ja historiallisia sisältöjä sekä merkityksiä. Horsma on Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka ja tietääkseni tästä aiheesta ei ole tehty taideteosta tässä mittakaavassa aiemmin. Sisällöltään teos viittaa luonnon uudistumiseen, kukoistukseen ja kasvuun. Teoksen tavoitteena on toimia uuden Keskustorin helposti tunnistettavana maamerkkinä, joka luo alueelle omaa identiteettiä, sekä ennen kaikkea tuoda iloa ja hyvää mieltä kaupunkilaisille sekä kaupungissa vieraileville ihmisille”, valottaa Risto Pentikäinen teosehdotuksensa taustoja.

 Pentikäisen aiempia julkisia teoksiaan on Rovaniemellä, Nastolassa sekä Jyväskylässä.


Toiseksi tullut Rapakko heijastaa muistoja

Kurakauppalasta Rapakko -teosehdotus ammentaa kiinnostavalla ja yllättävällä tavalla Keskustorin ja Seinäjoen historiasta. Teos imitoi vesilammikoita, joiden pintaan heijastuu kuvia menneestä. Rapakko toteutetaan osaksi torikiveystä graniittiin kaivertamalla tai betoniin valamalla.”Paikallishistoria ja tarinat kiinnostavat minua, ja se kuinka historialliset kerrostumat voi havaita ympäristössä. Minulla on lämmin nostalginen suhde Seinäjokeen nuoruuden festarikäyntien ja sukulaisvierailujen myötä”, avaa Sirpa Päivinen ajatuksiaan teoksesta.

Takaisin uutisiin

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä

Sulje sivuvalikko