Tuoreimmat kuulumiset

Ääntä, valoa, rohkeaa ja leikittelevää – Millainen voisi olla Keskustorin taideteos?


08.05.2017

Seinäjoen uudelle Keskustorille haetaan taideteosta valtakunnallisella avoimella taidekilpailulla. Kilpailun tarkoituksena on hankkia Keskustorille pysyvä, paikkasidonnainen julkinen teos.

 

Mutta millaista on hyvä julkinen taide? Merkkihenkilöiden näköispatsaita, pronssiveistoksia, historiallisia monumentteja vai ihan jotain muuta?

 

‒ Julkinen taide lisää kaupunki- tai muun julkisen tilan viihtyvyyttä, tuo persoonallisia ulottuvuuksia ja visuaalista kiinnostavuutta, määrittelee Seinäjoen taidehallin näyttelykoordinaattori Sanna Karimäki-Nuutinen

 

Karimäki-Nuutisen mukaan onnistuneesti toteutettu julkinen taideteos on yksi tekijä kaupunkilaisten kiinnittymisessä kotiseutuunsa ja lisää ylpeyttä omasta kaupungista, mutta samalla se voi olla matkailuvaltti ja brändin rakentamisen elementti.

 

‒ Mutta millaista on hyvä julkinen taide? Se voi olla hyvin monenmuotoista ja –sisältöistä. Tärkeimpänä tekijänä pitäisin sitä, että toteuttajiksi valitaan ammattitaiteilijat ja taide on suunnitteluprosessissa mukana riittävän ajoissa.

 

Hyvä julkinen taide saa Into Oy:n Kirsi Mattilan pysähtymään, kokemaan ja tuntemaan jotain.

 

‒ Aluekehittämisen näkökulmasta julkinen taide nostaa alueen arvostusta, parantaa asukkaiden yhteishenkeä ja mahdollisesti vähentää ilkivaltaa alueella, Keskustorin käyttäjälähtöisestä suunnittelusta vastaava Mattila sanoo.

 

Karimäki-Nuutinen ja Mattila haluavat Seinäjoelle kaupunkitaidetta, pysyvää ja väliaikaista. Taide voi integroitua ympäristöönsä tai olla itsenäinen taideteos. Vaihtoehtoja on runsaasti: taide voi levittäytyä julkisivuihin, seiniin, porras- ja rappukäytäviin, ikkunoihin, siltoihin ja alikulkuihin ja kulkuväylien pintoihin.

 

‒ Pruukinrannan asuntomessualueelle toteutettu Päivi Rintaniemen A Big Hug on erinomainen esimerkki onnistuneesta julkisesta taidehankkeesta, sillä se on lähellä ihmisten arkea, keskellä asuntoaluetta. Yhtenä tärkeänä tulevaisuuden kaupunkitaidekohteena Seinäjoella näen asemanseudun, jonka suunnittelu on parhaillaan käynnissä, Karimäki-Nuutinen toteaa.

 

Mattila toivoo Seinäjoelle rohkeita, älykkäitä ja leikitteleviä ratkaisuja. Tekniikka mahdollistaa esimerkiksi erilaisten valoinstallaatioiden ja ääniteosten rakentamisen.

 

‒ Yllätykselliset ääniteokset voivat synnyttää aivan erilaisen kokemuksen. Esimerkiksi Hämeenlinnan Sibelius-puistossa tietyt penkit aktivoituvat liiketunnistimesta ja alkavat soittaa Sibeliuksen puusarjan pianosävellyksiä. Vaikuttava kokemus oli myös kävelyhetki Puolassa Fryderyk Chopinin kotimuseon puistoalueella, jossa Chopinin teokset soivat kävijöiden iloksi. Kiinnostavia ratkaisuja näkyi Tokiossa Odaiban alueella, jossa oli perinteisen suihkulähteen sijasta käytetty vesihöyryä veistoksen yhteydessä, Mattila kertoo.

 

Taidekilpailu päättyy elokuun 2017 lopussa, minkä jälkeen palkintolautakunta palkitsee kolme kilpailuehdotusta. Teoksen tilaamisesta Seinäjoen kaupunki päättää erikseen. Tavoitteena on löytää teos, joka toteutetaan Keskustorille vuonna 2018.


Takaisin uutisiin

Mainostoimisto Semio | Webio julkaisujärjestelmä

Sulje sivuvalikko